Johan Johannesson
Bonde. Blev 76 år.
Född: | 1893-05-11 Kronobergs län, Berga 1) | Åby Säteri |
Död: | 1969-06-25 Kronobergs län, Berga 1) | Prestorp, Lagan |
Vigsel: | 1929 Kronobergs län, Berga 1) |
Barn: |
Kerstin Hilda Britta Johannesson (1931 - ) |
Ingegärd Johannesson (1936 - ) |
Gunnel Alice Margareta Johannesson (1939 - ) |
Noteringar
Johan Johannessson är född 12 maj 1893 på Åby Säteri (Enet) i Berga och är son till Hemmansägare Johannes Jonasson och Emma Karolina Johannesdotter. Johan döps 4 juni och dopvittnen är mostern Ingrid Kaisa Johannesdotter och hennes make Torparen Karl Gunnesson, som är broder till den i Berga mycket kände - och välbärgade - A.P. Gunnesson. Johan och hans syskon använder oftast efternamnet Johansson.
Johan är yngst bland sex syskon, varav tre flickor och tre pojkar. Två av systrarna emigrerar till Amerika i början av 1900-talet. Systern Hilma Strand flyttar på ålderns höst tillbaka till Sverige tillsammans med sin make Wille Strand.
Enlig "Svenska Gods o Gårdar 1941" har föräldragården en areal på totalt 17,5 ha, varav 3 åker, 12,5 skog, 2 betesmark. Jordart svartmylla på jätterbotten. Skogsbeståndet är barrskog o något lövskog. Manbyggnaden uppförd 1910. Ekonomibyggnaden uppförd 1906. 1 häst, 2 unghästar,7 kor, 3 ungdjur, 3 svin, ett 30-tal höns. Åkerarealen täckdikad o skogsarealen utdikad.
Efter mönstring 1914 fullgör Johan sin militärtjänstgöring vid infanteriet på Kronobergshed 1915 under sammanlagt 225 dagar, varav 150 dagar på "bev.rekr.skola" (=beväringsrekrytskola?), 30 dagar "rep.övning" och 45 dagar "jämligt värnpliktslagen þ 28". Under 1916 fullgör Johan rep.övning nr. 2 under 3 dagar. Skjutresultaten anges i tjänstgöringsboken till 54,5 p. under Rev.rekr.skolan, till 26,5 p. under rep.övning nr.1 och till 23 p. under rep.övning nr.2. Det finns ingen notering om detta är ett bra eller dåligt betyg. Kompanibefälhavare är Martin Fornander och dessutom finns Wilhelm Andersson angiven som kompanichef.
Under sin uppväxttid på "Enet" ägnar Johan bl a intresse åt biodling och har 8-10 välskötta bisamhällen. Ett annat stort intresse är fiske, som också ger goda fångster till föräldrahemmets hushåll.
På somrarna arbetar han som flottare och transporterar på detta sätt timmerstockar på sjöarna Furen och Floren och ner genom Skålån till Lagan invid Yllefabriken. Skogskörarna lägger under vintern ut timmer på isen. När isen går upp på våren flyter timret med strömmen nedför ån. Det klumpar ibland ihop sig till stora s.k. "bröten", som är flottarnas uppgift att lösa upp. För att klara detta går och springer flottarna på stockarna och stöter med båtshakar på stockarna. Flottarna arbetar också på sjöarna med att transportera fram timret. Detta sker på så sätt att stora timmermängder omgärdas med "flänsar" och en lång lina, som sedan fästs vid en upprättstående stång på en flotte. Flotten i sin tur är fast förankrad med hjälp av taggiga ankare o.d. Flottarna drar - liksom galärerna gjorde - runt den upprättstående stången så att linan "nystas upp" och därigenom förflyttas stockarna framåt.
I Bergas församlingsbok 31 december 1920 bor Johan på "Enet" d.v.s Åby Säteri och kallas för Skogsarbetare (Kan det vara detsamma som Flottare?).
I unga år arbetar han några år på ett jordbruk i Klippan i Skåne och han berättar långt senare för sina barn om hur enormt stor gården är. På ålderns höst besöker han återigen gården tillsammans med dottern Ingegärd. De hade svårt att hitta gården och Johan är mycket förvånad över hur liten gården är och hur små husen nu verkar vara.
Johan arbetar några år som "maskinist" vid värmeeldningen på Smålands Yllefabrik i Lagan, som på den tiden är en storindustri i Lagan. Johan kör också lastbil åt Yllefabriken, men när det blir lag om att körkort erfordras för att köra lastbil väljer Johan att sluta med att köra lastbil eftersom han inte tycker att det är någon mening med att ta körkort.
Johan är också snickare och byggnadsarbetare.Han arbetar dels på Åbergs Möbelsnickeri i Lagan och dels med olika byggnadsarbeten ute i bygderna.
Johan är aktiv i Lagans Godtemplare, Logen Fram. Den kände arbetarförfattaren Folke Fridell är en av kamraterna och vännerna från denna tid. Johan är stor bokläsare genom hela livet och är trogen låntagare på Lagans Bibliotek. På ålderns höst ligger han ofta på rygg och läser böcker med hjälp av ett stort förstoringsglas som han håller i ena handen medan boken hålls upp med den andra handen.
När radioprogrammen kommer igång i början av 1920-talet skaffar Johan sig tidigt en radioapparat av den riktigt gamla typen d.v.s. kristallmottagare med bl.a. små hörlurar. Johan berättar att det kommer folk från både när och fjärran för att få lyssna på den fantastiska nymodigheten. De kan cykla flera mil för att få lyssna. Oftast är det ett mycket knastrigt ljud och sällan är det utrymme för bara en enda person att lyssna i hörlurarna utan ofta får två samsas om utrymmet och lyssna med ett öra vardera i hörlurarna. Radioapparaten har år 2002 reparerats och överlämnats till Lagans Hembygdsförening som minne av en av de första radioapparaterna i Bergabygden.
Johan röker gärna pipa och älskar att berätta historier över en kopp kaffe. Historierna är nästan alltid från verkliga livet och är gärna flottarhistorier eller fiskehistorier.
Den 29 september 1929 gifter Johan sig i Dannäs med Signe Eriksson, som han träffat på Smålands Yllefabrik i Lagan. Vigselförrättare är Komminister Axel Eile i Dannäs.
De inköper samtidigt 1929 jordbruket 1/8 mantal Ekornarp nr 5 Södergård i Berga. Köpekontrakt upprättas 1928-09-28 med tillträde 14 mars 1929 och med en köpeskilling på 7.100:-. Lagfart erhålls 1929-01-14. Som inventarier medföljer ett tröskverk med vandring samt andel i sädesharpa. Köpeskillingen finansieras bl.a. genom övertagande av befintliga inteckningar i fastigheten på sammanlagt 3.166:-, men av handlingar finns ingen notering om storleken på inteckningslånen. I mars 1930 beviljas ett s.k. "egnahemslån för jordbrukslägenhet" på 3.100:- hos Egnahemsnämnden i Kronobergs län för att finansiera fastighetsköpet och troligen också för att finansiera byggandet av en ny ladugård eftersom krediten skall lyftas när ladugården är färdig, avsynad och godkänd, dock senast 31 december 1935. Fastigheten belåningsvärderas 1930 till 4.700:-. Säljare är Gustaf Petersson, som köpt fastigheten 1917 för 4.350:- av Sven Hansson och hans hustru Ingri Maria Svensdotter, som innehaft lagfart på fastigheten sedan 1904. Det kan tilläggas att en av inteckningarna är uttagen 17 januari 1859 av Johannes Andren och Ingeri Cajsa Svensdotter, vilket tyder på att dessa var ägare till fastigheten 1859. På inteckningshandlingen finns noteringar som tyder på att Andren fanns som ägare till fastigheten åtminstone fram till 1878 och troligen ännu längre.
Gården består av 6-7 tunnland öppen mark för odling samt skogsmark, som är ganska vattensjuk och därför inte ger någon större avkastning. Den totala ytan uppges vara 15½ hektar. Från början har Johan planer på att tillsammans med närliggande skogsägare dika ut den vattensjuka marken, men det visar sig senare inte ekonomiskt möjligt trots de bidragssystem som staten vid den tiden stöttar sådana projekt med.
Eftersom ladugården är liten och dålig bygger Johan en ny stor ladugård. Där hålls sedan som regel 3-4 kor, några grisar och senare också en häst.
Vatten hämtas i en brunn på gårdstunet med hjälp av en hink fastsatt i en lina som vevas upp för hand. Det är därför ett stort arbete att bl.a. dagligen förse djuren med erforderligt dricksvatten i ladugården.
Tröskning sker på vintern under 1930- och 1940-talen med hjälp av s.k. "vandring". Det kan beskrivas på följande sätt. Tröskverket står på logen där Signe löser upp nekerna och stoppar dem i tröskan. Johan tar hand om halmen och rister den så att säden ramlar ned på loggolvet. Utanför ladugården finns en vandring, där man spänt för två tämjda kor för att dra runt vandringen varv efter varv. Det är barnens jobb att mana på korna runt. En omgång kallas för ett "puste". Det är lagom tid för vila och för att på nytt fylla upp med nya neker och ta hand om säd och halm. Barnen får 5 öre "pustet", men trots pengarna tycker barnen att det är tråkigt. Själva vandringen är alltså motorn till tröskan. En av kossorna heter Majros och är lugn och lätthanterlig medan den andra kossan, Stina, är en riktig "illbatting" (d.v.s. envis). Det kan tilläggas att Johan senare köper häst. Tröskningen med vandring upphör då också och ersätts med en lånad motordriven "bytröska" som omväxlande används av gårdarna i Ekornarps by.
Johan bygger också ett uthus, där bl.a. en fotogendriven äggkläckningsmaskin installeras. Som komplettering av jordbruket ägnar sig Johan nämligen åt hönsskötsel i mindre skala.
Bostadshuset, som lär vara byggt 1870, har en bostadsyta på högst 60 kvm och består av kök, sovkammare och en storstuga, som under de första aktiva byggnadsåren används som verkstad med bl.a. en hyvelbänk. Uppvärmning sker med kokspis i köket och kakelugnar i de två rummen. Vatten och avlopp finns ej indraget. El installeras troligen på 1930-talet.
Under 1940-talet och början på 1950-talet bryter Johan liksom många andra Smålänningar sten på åkrarna med stöd av statliga bidrag.
Eftersom jordbruket inte är tillräckligt stort för att försörja familjen fullt ut så arbetar Johan under de första åren tidvis med snickeriarbeten i Lagan och åt olika bönder i trakten. Under 1940-talet arbetar han också hos Töttja Torvmosse med att bygga tovklador och lägga järnvägsräls.
Här i Ekornarp föds de tre döttrarna Kerstin 1931, Ingegärd 1936 och Gunnel 1939.
Jordbruket säljs 7 juli 1965 för 19.200- till Lantbruksnämnden och med tillträden den 1 november 1965. Återstående inteckningslån på 1.860:- hos Egnahemsnämnden i Kronobergs län inlöses. Förmodligen inlöses samtidigt ett lån på 600:- som tagits 1946 i Sunnerbo Härads Sparbank. Lantbruksnämnden säljer i sin tur fastigheten till grannen Pettersson som ett led i kompletteringen av hans jordbruk. Bostadshuset hyrs ut som sommarstuga till ett par i Ljungby, som senare friköper tomten, och pietetsfullt underhåller och förbättrar stugan till ett mycket trevlig sommartorp.
1965 flyttar Johan och Signe till Prestorp i Lagan. Fastigheten Prästorp 1:34 i Berga socken erhålls i arv efter brodern Klas Johannesson enligt testamente 1957-01-15 och arvskifte 1964-05-14 mot erläggande av legat på 20.000:-. Lagfart erhålls 20 maj 1964.
Johans pension 1968 uppgår till 4.472 kr. och inkomstskatten till 56 kr. Som förmögenhet vid 1968 års slut upptas fastigheten 37.000 kr. + bankbok 12.147 kr. + Konsum 100 kr. + kontanter 1.000 kr. = 50.297 kronor.
Johan Johannesson avlider i Prestorp, Lagan, den 25 juni 1969 efter en tids sjukdom 76 år gammal. Jordfästning äger rum i Berga kyrka söndagen den 6 juli 1969. Efter begravningsakten samlas de närmast sörjande till en minnesstund på Hotell Lagadalen.
Personhistoria
Årtal | Ålder | Händelse |
1893 |
|
Födelse 1893-05-11 Kronobergs län, Berga. 1) |
1900 |
|
Makan Signe Eriksson föds 1900 Jönköpings län, Dannäs sn 1). |
1906 |
|
Fadern Johannes Jonasson dör 1906 Kronobergs län, Berga 1). |
1929 |
|
Vigsel Signe Eriksson 1929 Kronobergs län, Berga. 1) |
1931 |
38 år |
Dottern Kerstin Hilda Britta Johannesson föds 1931-11-19 Kronobergs län, Berga 1). |
1936 |
|
Modern Emma Karolina Johannesdotter dör 1936 Kronobergs län, Berga 1). |
1936 |
43 år |
Dottern Ingegärd Johannesson föds 1936-05-27 Kronobergs län, Berga 1). |
1939 |
45 år |
Dottern Gunnel Alice Margareta Johannesson föds 1939-03-29 Kronobergs län, Berga 1). |
1969 |
76 år |
Död 1969-06-25 Kronobergs län, Berga. 1) |
Källor
|