Släktforskning

Det var så här det började......

Under min uppväxt så fanns det i hemmet i Växjö en mörk tavla med en gammal sur gubbe på. Min mor förklarade att det inte var en gubbe utan hennes farmor, Helena. Min mor sa att hon hade fått betala "dyrt" för tavlan som hon så gärna ville ha vid arvskiftet.
OK, men hon såg inte så snäll ut i alla fall. Senare i livet så fick jag ta del av Helenas livsberättelse. Hade säkert fått denna förevisad tidigare men jag var inte intresserad då.
Helena har skrivit ner en berättelse om sitt liv som omfattade nästan 40 maskinskrivna sidor. De sista åren var kompletterade av svärdottern Ingrid Huitfeldt.
Efter att ha tagit del av Helenas berättelse så vaknade intresset för anfäderna till liv.

Min far har gjort en hel del efterforskningar och sammanställningar om släkten, och det är till största delen det materialet som presenteras här när det gäller min släkt.

Ingegärds farfar, Emanuel Harring, hade gjort en antavla i en familjebibel. Detta väckte nyfikenheten och nu har hon gått på släktforskarkurs och gjort omfattande efterforskningar bland anorna i Västmanland.

Släktträdet är i första hand tillägnat våra barn. Vem vill ge sig ut i livet utan en ordentlig stamtavla.

Hoppas att någon annan släktforskare hittar hit och får nytta av och/eller kan komplettera materialet. Tacksam för ett mail om du har kopplingar till min släkt.

 
 
Helena Bolin
Helena Bolin f. Åkerblom 17/10 1856 - 1935.
Tavla av I. Huitfeldt.


  Antavlor
 

Emma Nordström
* 1983
Malin Nordström
* 1986
Maja Nordström
* 1988
Jonas Nordström
* 1956

Åke Jonas Valfrid Nordström
* 1919-08-22
† 2006-11-02

Åkes far kom från en lantbrukarsläkt öster om Växjö. Modern, Karin, kommer från Lilläng, Nöbbele sn. där lanthandel bedrivits i några generationer. Här finns även hantverkarsläkter, smeder och garvare.

Britt Bolin
* 1917-04-19
† 2013-08-21

Britts farföräldrar var Helena Åkerblom och John Bolin. Bolinsläkten utförligt dokumenterad i "Familjen Bolins krönika" 1913. Britts mor, Rut Fornell härstammar bl.a. från Anckarström.

Ingegärd Maria Harring
* 1953

Gunnar Harring
* 1912-12-07
† 1979-02-23

Gunnars far var lärare i Västmanland

Anna-Lisa Pettersson
* 1920-03-02
† 2007-09-02

Anna-Lisas föräldrar var arrendebönder i Västmanland.

 

Släktnamn i antavlan är bl.a. Bolin, Åkerblom, Wallman, Fornell, Harring, Anckarström, von Löwen, Petersson, Steffenburg, Wetterling, Christophersson, Ostermark, Ekström.
Några platser: Kronobergs län, Västmanland, Dalarna, Folkärna, Varberg.

På Ingegärds sida så så återfinns de flesta anorna i Västmanland med omnejd.

En lustig koppling mellan min och min frus släkt är att hennes bror, Göran, gifte om sig med min syssling, Eva. Detta uppdagades när Göran och Eva hittade Evas mormors, Bertas, livsberättelse som hon kallat "Glimtar". Annars hade vårt släktskap fortfarande varit okänt för oss!

 
 
Dr. Bolins spatserkäpp
Käppkryckan med eskulapormen slingrande runt staven. Doktor Bolins namn är ingraverat. Käppen kan vara ett tyskt silversmedsarbete från mitten av 1800-talet. Själva staven är av svart ebenholts. Måhända köpte doktor Bolin käppen under sin studieresa till Tyskland och Österrike 1870-1871.


Helena Åkerblom berättar om sin barndom, den stränga fadern, prästen Johan Frans Åkerblom och modern Maria Kristina Norström, som hon sördje djupt vid hennes död.
Vidare om hur hon träffade sin man, John Bolin. Barnaåren och om åren i Folkärna i sydvästra Dalarna. John och Helena har det bra tillsammans, även ekonomiskt, något som kommer att ändras efter Johns död år 1900.
I Helenas berättelser framgår att en syster och bror till hennes man, John Bolin, flyttar till Varberg där jag bor. Detta var ju något att forska vidare på. Det visar sig att ett av syskonen här i Varberg var lasarettsläkare i Varberg 1866 - 1901. Käppen på bilden har tillhört Dr. Clas Wilhelm Bolin. Idag står käppen i chefsläkarens tjänsterum på Varbergs sjukhus. En syster till Dr. Bolin köpte 1867 Brunnsbergs landeri tillsammans med sin man, v. häradshövdingen Jonas Johnsson. Gården var då nedbrunnen till grunden men byggdes upp samma år. Jonas Johnsson var mycket intresserad av planteringar och än idag ser vi resultatet av hans planteringar av tusentals trädplantor. Gården var i familjens ägor tills 1950.

Enrique Bolin

Efter lite efterforskningar på Rötter och i bibliotekets släktforskningsrum så hittade jag uppgifter om släkten som levde här i Varberg på 1800-talet och ännu avlägsnare släktingar som levt och lever i Malaga, Spanien sen början av 1800-talet.

Bilden visar Enrique Bolin f.1940. Borgmästare i Benalmádena i Provincen Málaga i Spanien.
Enrique är en ättling efter Johan Bolin som var handelsagent i Malaga 1814 till sin död 1832. Familjen blev kvar i Spanien och av en slump så hittade jag Enrique på nätet.
Det blir en framtida uppgift att utreda denna förgening av Bolinsläkten.


De kända anorna sträcker sig till slutet av 1500-talet som längst. För att få en liten historisk överblick så titta på min snabböversikt över fyra sekel.Sveriges släktforskarförbund

Jonas Nordström
Senast uppdaterad: 2024-01-28